Somnul ajuta la rezolvarea problemelor – II

Somnul la o problema functioneaza din doua motive curioase.

In primul rand, functioneaza datorita unui fenomen psihologic numit „efectul Zeigarnik”. Numit dupa psihologul Bluma Zeigarnik, acest efect sugereaza ca stocam probleme nerezolvate in fata mintii noastre. Creierele noastre sunt conectate pentru a continua sa conecteze noi experiente si ganduri la aceasta problema pana cand bucla este inchisa. Aceasta include noile idei care apar atunci cand mintile noastre ratacesc. Prin surprinderea unei probleme inainte de culcare, este mai probabil sa o stocati in fata mintii pentru noapte – cand mintea dvs. va rezolva problema, in cautarea unei solutii la ea.

Aici intervine puterea visarii – al doilea motiv pentru care dormi pe o problema functioneaza atat de bine. Interesant este ca retelele cerebrale pe care le folosim pentru a visa in timp ce dormim si visam sunt extrem de asemanatoare – la nivel neurologic, visarea este practic visarea cu steroizi. Si, asa cum am scris in trecut, un mod sigur de a deveni mai creativ este sa visezi mai des.

La fel ca visarea cu ochii deschisi, visarea ne creeaza spatiul pentru a procesa problemele si a descoperi noi perspective. Cand ne trezim, constatam ca nu numai ca suntem mai reimprospatati si mai capabili sa ne concentram, ci ca subconstientul nostru ar fi putut sa puna cap la cap puzzle-ul din ziua precedenta. (Am aprofundat aceasta idee in Hyperfocus. Toata lumea, de la Thomas Edison pana la Salvador Dali, a folosit somnul ca instrument pentru a veni cu noi solutii de perspectiva.)

A merge la culcare cu o problema pentru a dormi functioneaza cel mai bine pentru o singura problema specifica, complexa, care ar beneficia de ceva timp sau gandire suplimentara. Ceva simplu de incercat data viitoare cand ai ajuns intr-un impas in munca ta. Visuri dulci si productive!

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.