Sunetul alb

Cu ceva timp in urma, dupa ce a urmarit o emisiune la TV, a venit maica-mea la mine cu intrebarea : Ce e ala sunetul alb?. Nemaiauzind despre asta pana in acel moment, am cerut detalii. Nu am reusit sa aflu mai multe decat ca in emisiunea pe care o vazuse, sunetul alb era folosit ( printre altele ) ca metoda de tortura in o inchisoare de mare securitate, cunoscuta prin metodele de tortura aplicate acolo ( numele ei imi scapa ). M-a facut curios, asa ca am cautat informatii despre aceasta chestie. Un mic rezumat, cu informatii generale ce vizeaza acest subiect, am sa fac eu in cele ce urmeaza.

Sunetul alb este sunet creat electronic, la joasa intensitate (volum) sau sunete radio de egala intensitate din mare parte a spectrului sonor. Adjectivul alb este folosit pentru a descrie acest tip de sunet deoarece functioneaza in mare masura asemenea luminii albe. Lumina alba este compusa din toate culorile (frecventele) luminii, combinate. O prisma sau un curcubeu separa lumina alba in toate culorile componente. In acelasi fel sunetul sau zgomotul alb reprezinta o combinare a tuturor frecventelor diferite din spectrul sonor. Va puteti gandi la sunetul alb ca la 20.000 de tonalitati, toate auzindu-se in acelasi timp.

Sunetul alb contine toate tonalitatile spectrului, este deseori folosit pentru a acoperi alte sunete sau sunetul ambiental. De exemplu daca esti acasa si vocile vecinilor se aud la tine in camera , poti porni un ventilator pentru a scadea sunetul creat de voci. Cand te uiti la televizor si nu este pus pe un post anume sau cand se pierde semnalul analog , in acel moment de uiti la vizualizarea sunetului alb.

Sunetul alb are numeroase utilizari, de la medicina, la siguranta, la oameni cu probleme de auz care se folosesc de sunetul alb pentru a scadea discomfortul sau pt a le re-sensibiliza urechile. Sunetul alb a fost folosist si pentru deprivarea simturilor , ca tortura si metoda de interogare a diverselor guverne prin deprivarea suspectului de orice sunet de fundal si ambiental.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.