Cum sa tinem timpul in loc

Cu cat avem mai putine experiente noi si bogate, timpul trece mai repede. Solutia este de a face un efort in a experimenta lucruri mai interesante si de a savura ceea ce este familiar.

In ultimii ani, am observat ca timpul a inceput sa se miste mai repede. Bineinteles, zilele continua sa treaca cu aceeasi viteza – doar ne referim la ele in mod diferit in timp. Ceea ce am descoperit m-a surprins. Timpul, de fapt, trece mai repede pe masura ce imbatranim – dar suntem, de asemenea, capabili sa inversam acel sentiment.

Exista un motiv curios pentru aceasta accelerare in timp util. Este similar cu modul in care calatoria de intoarcere se simte de parca dureaza jumatate din timpul calatoriei. Calatoriile de intoarcere sunt familiare, nu noi si noi. Noi le acordam mai putina atentie si, ca rezultat, procesam experienta mai putin profunda.

Cu cat experientele voastre sunt mai noi si mai bogate, cu atat trece timpul mai lent. Probabil ati experimentat acest lucru in viata voastra. Cand erai copil, fiecare experienta era noua si bogata – fiecare prieten pe care l-ai facut, fiecare conversatie pe care ai avut-o si de fiecare data cand ai intrat in necaz a fost o experienta unica si memorabila. Anii tai adolescenti au adus probabil o alta agresiune de experiente noi: primul tau sarut, prima bautura sau prima prietena sau prietena serioasa. In mod obisnuit, cu cat avem mai mari, cu atat avem mai putine experiente noi si noi pe care le avem. Ca si cum ati merge acasa dupa o calatorie lunga, ruta este mai familiarizata. Recunoastem reperele si reperele pe care le-am trecut deja si aceasta a doua experienta este mai putin bogata si noua

Cantitatea de dopamina (o substanta chimica de agrement) gasita in creierul nostru, de asemenea, in scadere constanta pe masura ce imbatranim, incepand cu anii ’20. Cercetarile au constatat ca dopamina ajuta la reglarea modului in care percepem timpul – cu cat mai multa dopamina care este prezenta in creierul nostru, timpul mai lent 2. (Destul de convenabil, creierul nostru elibereaza dopamina de fiecare data cand experimentam ceva nou si bogat).

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.